Hírek

Shery esküvői szalon hírek
2020.09.13

Időutazás menyasszonyoknak! (5. rész)
Legyél a múltban menyasszony! Utazzunk együtt, ismerjük meg elődeink házassági szokásait!  
Esküvői torta 
Éppen, hogy túl vagyunk a menyasszonyi ruha kiválasztásánál, itt a következő nagy döntés!
Csupa csoki? Gyümölcsös? Mázas, máz nélküli? Trendi vagy klasszikus? Jézusom!
Azért legyen más, mint a legutóbbi lakodalmon ettünk, mert hát…na! Nem beszélve arról, hogy aznap már ugye a fogyókúránknak is vége. Gombóc Artúr jut eszünkbe, ámbár ő csokoládéval volt jó barátságban.
Ismét megkérjük Google-t, hogy mutasson utat kívánalmainknak, nyisson ablakot a világra, különös tekintettel a esküvői tortákra és azok elkészítőire. (Cukrászdákra)
Ánizsos mézes kecsketúrós krém! Hmm.. érdekes.
Nagy Sándor esküvőjén a tortát gabonából, mandulából, dióból és szárított gyümölcsdarabkák keverékéből készítették el, amelyeket a méz fogott össze. A közepére helyezték el a túrókrémet. A tetejét mézbe mártott rózsaszirmokkal díszítették, és fehér, hántolt mandulából rakták ki rajta az ünnepekhez tartozó, mágikus jeleket. 
Nem rossz, de nem túl egészséges ez? Azért adjuk meg a módját.
Rómában az esküvői torta termékenységi szimbólum volt. A menyasszony fején egy kisebb esküvői tortát törtek szét, hogy biztosított legyen a gyermekáldás. 
Azt a mindenit azért ez sokként érne!
A XVII. sz.-ban a magyar polgárság is rákapott a cukrászati édességekre, süteményekre, így a családi események alkalmával - keresztelő, eljegyzés, esküvő - igen szívesen fogyasztották. Ám Lőcse város tanácsa úgy vélte, hogy ami sok, az sok! Mivel ezek a lakomák az egyes polgárok tehetségét meghaladó kiadások pénzpocsékolássá fajultak, ezért 1698-ban a lakomák szabályozása iránt úgy intézkedett, „ hogy a szokásos confecteknek az ünnepi lakomák végéről el kell maradniok.”
Na ez kizárt!
Régi szokás volt a falvakban a diótorta~pörkűtt-torta készítése. Eljegyzés, esküvő, keresztelő nem múlhatott el grillázs esküvői torta nélkül. 
Az olvasztott cukorba forgatott fehér mandulaforgácsból vagy dióból ügyes falusi asszonyok gyors mozdulatai nyomán akár egy méternél is magasabb, hat-hét emeletes tortaépítmény emelkedett, melyet grillázscsíkokból formázott ívek, karikák és csigavonalak díszítettek gazdagon. Végül az egészet porcukorral kikevert tojásfehérjével „írták meg”, mint a mézeskalácsot.