Shery esküvői szalon hírek
2020.07.01

Időutazás menyasszonyoknak! (4. rész)
Legyél a múltban menyasszony! Utazzunk együtt, ismerjük meg elődeink házassági szokásait!  
Menyasszonyi ruha
Meg volt a párválasztás, az eljegyzés és az esküvő időpontjának az eldöntésén is túl vagyunk. Hogy is választunk? Természetesen jó idő legyen, hogy menyasszonyi ruhánk teljes szépségében pompázzon, túl meleg se legyen, - mi lenne a sminkünkkel – túl hideg se legyen, szóval egy szó, mint száz nehéz ügy. De nem az ókori görögöknek, akik legjobban szerették a holdtöltét és a téli hónapokat, főképp a mi januárunknak megfelelő Gameliont, mely talán épen innen, vagy pedig a házasságot védő istenekről vette nevét. 
Januárban esküvő?  Kizárt. Persze, ha muszáj…
Na de haladjunk, kávé, üdítő esetleg egy-két pohár bor, és előre megfontolt szándékkal támadást indítunk a világ hálója ellen. Képek, videók csak úgy ömlenek ránk, csak győzzük felfogni érzékszerveinkkel. Milyen esküvői ruhát vegyek fel? Itt bevillan, de csak egy pillanatra, Kovács András stand up –os esete, akinek a menyasszonya feltette ugyan ezt a kérdést ’A menyasszonyom ruháját béreltük, az enyém meg az érettségi óta a szekrényben lógott. Oltár elé álltunk, mint Lea hercegnő meg egy ballagó’ . Na, ez nálunk elképzelhetetlen,.. azért veszünk  egy szép inget….
Az esküvő egyik fénypontja a menyasszony ruhája!
Hogy is volt ez elődeinknél? Vidéken a meglevő legszebb, legújabb ünnepi ruhadarabokból állították össze a lakodalmi öltözetet. A menyasszonyi viselet megegyezett az illető tájegység ünnepi viseletének darabjaiból hagyományos módon összeállított öltözettel, így menyasszonyi ruha tulajdonképpen nem létezett. Egy úrinő a XIX. században esküvői ruhaként elefántcsontszínű vagy fehér uszályos, fodros, hosszú fátylas ruhát viselt. De van feljegyzés arról 1882 - ben  Baranyay Ödön földbirtokos Háczky Gizella kisasszonyt vezette oltárhoz; a menyasszony fekete kalap- és szürke utazó ruhában, a vőlegény és a tanuk pedig frakkban jelentek meg. 
Azért egy földbirtokostól többet vár az ember lánya, nem? 
A királyi hercegnők megengedhették maguknak, hogy tetőtől talpig fehér selyemben legyenek. Az  első  Lancasteri Filippa dán királynéé volt 1406 - ban.  A fehér esküvői ruha elterjedés Viktória királynő 1840. február 10-ei esküvőjével vette kezdetét. II. Erzsébet menyasszonyi ruhája fényes fehér, uszályos selyemszaténból készült a ruhát hímzett virágminták borították és tízezer apró igazgyöngy díszítette. Mivel abban az időben, Angliában jegyrendszer volt érvényben a ruházati cikkekre, és ez alól a királyi család sem vonhatta ki magát, ezért a ruha selymét Erzsébetnek is jegyre kellett megvennie. A parlament plusz 200 ruhajegyet szavazott meg a számára. 
Mindent összevetve a tízezer igazgyöngy a kincstárban volt, ugye?